HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

A múlt pénteki Lázár bejelentés után, még viccnek is hathatott a devizahitelesek árfolyamveszteségének bankokra hárítása. Habár viccnek elég rossz volt, legalábbis az OTP 15%-ot esett, és a Forint is gyorsan gyengülésnek indult. Amit valószínűleg csak az MNB intervenciója tartott meg, de a lengyel jegybankkal szemben az mi jegybankunk sosem reklámozza a beavatkozást. 

"Fát vág a székely a fiával. Egyszer a fiú telibe találja a fejszével az apja lábát, ömlik a vér.

-Fiam ez most vicc volt?

-Hát apám ez bizony komoly!

-Na azért, mert viccnek kicsit durva volt! "

Hétfőn kiderült, hogy nem csak egy lázá(r)lom volt, tényleg ezt tervezi a kormány, és szerencsére ebben a parlament is támogatja. (Nem röhög!)

A kérdés, hogy mi lehet ezzel a valódi cél. Mert, hogy nem a szorult helyzetben lévő hitelesek megmentése, az világosan látható. Matolcsy gazdaságpolitikája látványosan csődöt mondott. Már  a megszületése idején csődöt mondott, de csak most lett látványos. Az utolsó két negyedév GDP növekedése 0%! A költségvetésben megálmodott éves növekedés 3%. (Nem röhög! Sír!). Itt most nem részletezném a költségvetésben tátongó lyukakat, azt mára már a kormány is beismerte, legalábbis egy részét.

Az egykulcsos adó, ami szerintem jó ötlet ( lenne úgy 10 év múlva), nem hozta meg a várt hatást, legalábbis a Matolcsy által vártat nem. Mert, hogy rajta kívül senki más nem várta a fogyasztás meglódulását az egykulcsos adótól. Minek kezdene valaki a válság közepén eszetlenül költekezni? Inkább megtakarít, félrerak az elvett nyugdíjára, kibekkeli a 250-es svájci frankot. 

Mindeközben csak nem alakult jól ez a svájci frank dolog, egyre erősebb lett az euróval szemben , és a forint is gyengélkedett. Csak kéne már valamit kezdeni ezzel a devizahitel állománnyal. Egyre égetőbb lett a kérdés. A gazdaság élénkülése csak nem jön, hiába vártuk. Le kell vágni azt a kamatot, nincs mese, nullás a GDP növekedés, de a CHF/HUF meg csak száll el, el lett baszva Gyuri, nem lesz ez így jó!

Tavaly tavasz óta érezhető az ellentét a jegybank és Orbán Viktor között. Ez nagy részben annak tudható be, hogy a kormány szeretne alacsonyabb kamatokat látni. Volt is nyomás a jegybankon tavaly, hogy kamatot csökkentsenek, hát csak nem megemelték? Persze az inflációs félelmek miatt. (Nem röhög!) 

Azt Orbán is belátta tavaly óta, hogy nem lehet ilyen környezetben, ilyen adósság és devizakockázat mellett kamatot vágni. Valószínűleg valaki szólt neki. Akkor a feladat kiiktatni a deviza kockázatot. Az egyetlen gátja a forint leértékelésének, ami nagyban javítaná a versenyképességet, felpörgetné az exportot. A fizetési mérleg többlete megnőne.

Hát próbálták fixálni a törlesztő részleteket de az nem segít. Valakit be kell áldozni. Vannak az adófizetők (azaz az állam), az nem jó, azok szavaznak, a szavazat meg kell. Vannak a hitelesek, azok is szavaznak, és már megígértük hogy meg lesznek mentve, a szavazat pedig kell. Na ki van még? A bankok, azok nem szavaznak. Meg is van a nyertes!

Van ez a bankrendszer stabilitás izé, de kit érdekel? Majd a külföldiek adnak tőkét, rohadt bankok úgyis csak a profitot termelik (ami mellesleg a bankok felére nem igaz pár éve). Kibírják, ne sírjanak. Hát ezt a részt nem nagyon rágták át ők hárman, négyen nagy tudásúak akik ezt kitalálták. Most nem ez a lényeg, sokan megírták már mennyire káros pont a gazdaság motorját, a bankrendszert kilőni. Bedőlnek az ingatlan projekt hitelek is, nem baj, lehet majd occsóért ingatlant venni, erre a Nemzeti Eszközkezelő pont jó is lesz. 

Ha elhárul az akadály, lehet kamatot vágni, és olcsón finanszírozni az államadósságot, ami tovább csökkenhet így. Elszáll ez EUR/HUF, ami jó az exportnak. Az infláció segít befoltozni a költségvetést. És a gazdaság beindul az alacsony kamattal. Ha esetleg az energiaárakkal probléma lenne, arra lesz hatósági árszabályozás, ugyanígy az élelmiszerre. Az embereknek nincs hitelük, elkezdenek költekezni. Mondjuk itt van egy kis hiba, itt már az első Matolcsy lépés is elbukott. Mert az emberek nem fognak költeni, hanem megtakarítanak továbbra is. Pl. nyugdíjra. Úgyhogy valami fasza nyugdíj programot is be kell lengetni, hogy költsék már el azt a kurva pénzt végre.

Én egy valamit nem értek. Miért kell ehhez a külföldi tőkét elüldözni és a bankrendszert tönkrevágni? Ha lehet államadósságot csökkenteni devizatartalékból, akkor miért nem lehet hiteleseket kimenteni belőle? Jaa, hogy az az adófizetők pénze. Azt ők úgyse tudják. Hát azt sem vették észre, hogy a nyugdíjukra félrerakott 12 évnyi megtakarításból ők fizették vissza az államadósságot! Meg a legutolsó adósságcsökkentés is devizatartalékból volt, az ugyanúgy az adófizetők pénze!

Hát ha egyszer az adófizetők halmozták fel a hiteleket meg az árfolyamveszteséget, miért ne fizessék ők ki? Senki nem tartott pisztolyt a fejükhöz, hogy vegyenek fel jelzáloghitelt. Mögöttem sem állt ott Gyurcsány kést a torkomhoz szorítva amikor felvettem a hitelem. De így lehet elmúltnyolcévezni, ami hoz pár extra szavazatot. Csak kicsit sokat fogunk fizetni érte, mi, adófizetők. Lásd Postabank.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr863222198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása