HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Háború van, de nem csak nálunk. Már sokan megírták a kormány háborús kommunikációra építő stratégiáját. Országmentés,  adósság elleni harc, bankok elleni küzdelem körömszakadtáig, stb. Nem erről a háborúról lesz most szó. Mások is háborúznak, az egész világ háborúban áll. Ez pedig a devizák háborúja, a "currency war".

Ebből nem maradhatunk ki mi sem. Sőt szerencsés helyzetben vagyunk, mert ebben a háborúban rész tudunk venni, ugyanis van saját devizánk. Ellentétben az eurozóna tagországaival, akiknek csak a nagy közös jut.

 

A kormány felismerte az ebben a háborúban rejlő lehetőséget. Persze csak véletlenül, közvetett módon, és nem így fogják fel, de a cél a részvétel. Hogy miről van szó?

A nyitott gazdaságok versenyképességének javítására van egy nagyon nyilvánvaló, de veszélyes eszköz, a saját devizájuk gyengítése. Talán nem is csak a nyitott gazdaságok harcolnak ezzel a fegyverrel a saját érdekükben. Mindenki a saját devizájának leértékelésére törekszik. A gazdasági válságból egyre lassabb kilábalást minden ország úgy akarja felgyorsítani, hogy saját devizáját a másikhoz képest leértékeli. A leginkább középpontban lévő példa erre mostanában Svájc. Minden nap arról hallani, mennyire rosszat tesz a svájci gazdaságnak az erős frank, a jegybank mindenáron megpróbál beavatkozni, egyelőre mérsékelt sikerrel.

Amerika is csinálja, az úgynevezett "quantitative easyng" által. Ami gyakorlatilag ingyen nyomtatott pénzt jelent, ami azután a gazdaságba kerülve fejti ki jótékony hatását. Az, hogy egyre több mögöttes értékkel nem bíró dollár keletkezik, egyenlő a saját pénz elértéktelenítésével. Ez inflációt szül... előbb vagy utóbb. Ezzel sikerül valamennyire gyengén tartani a dollárt, ami mostanában az euróval szemben nem könnyű. Így Amerika exportja fellendülhet. Importtal nincs problémájuk, sok a saját erőforrás, van olaj, arany, fémek, majdnem minden ami kell.

Svájcban a helyzet ugyanez, export orientált ország, ha az euróért amit kap a vállalat a termékért cserébe, csak kevés svájci frankot tud venni, akkor vagy nem marad a dolgozók bérére vagy a profit csökken.

Kína sem nagyon hajlandó erősíteni a saját devizáját. Ez Amerikának nem is tetszik, aki a legfőbb kereskedelmi partnere Kínának, és így a kínai export megdrágul Amerika számára. Közöttük éleződik legjobban a deviza háború. Kínára érdemes lenne egy teljes posztot szentelni.

A nagyok mind csinálják, érdemes-e nekünk is háborúzni? Nagyon úgy látszik, hogy nincs más kiút. Az eddigi gazdaságpolitika totális csőd. A fogyasztásra épített, de adóátcsoportosítással teljesen hatástalanított gazdaságélénkítés nem szült mást, mint 0% GDP növekedést, fogyasztás csökkenést és a megtakarítások növekedését. Ami szintén növelheti a fogyasztást esetleg hosszútávon, pl. ház, autó vásárlás, de  ez is hatástalanítva lett a nyugdíjpénztárak eltörlésével, így jelenleg inkább a nyugdíjra tesz félre, aki teheti.

Magyarország nyitott, export orientált országként potenciális jelölt a devizaháborúzásra. A belső kereslet csökkenése miatt az infláció nyomás enyhült az utóbbi évben, sőt, talán még terv alá is kerülhetne az infláció, ha minden maradna a mostani állapotában. Így a jegybank csökkenthetné a kamatot, az infláció veszélyeztetése nélkül. Ami gyengítené a forintot, esetleg az EUR/HUF árfolyam 320-ig is elmehetne minden gond nélkül.

Miért lenne ez jó? Egyrészt az export a legnagyobb haszonélvezője lenne. Az adósság elinflálása régóta bevált adósságcsökkentó módszer. Az infláció még a költségvetésben tátongó lyukakat is segítene betömni. A nagyobb inflációs várakozások fogyasztás ösztönző hatással bírnak. Az exporttal együtt nőne az ország folyó fizetési mérlege ami természetes védelmet jelent az árfolyam extrém gyengülése ellen, illetve tovább növelhetné a devizatartalékokat, amivel most sem állunk már olyan rosszul. Az alacsonyabb kamatnak talán lenne gazdaságélénkítő hatása. Pillanatnyilag a kamattranszmisszió nekem nullának tűnik a svájci hitelek miatt. És meg is érkeztünk a probléma gyökeréhez. A lakossági devizahitelek. 

Na, a lakossági devizahitelek nem néznének ki szépen a 320-as árfolyamnál. Ezért is égetően fontos a devizakockázattól való mindennél előbbi megszabadulás. Ez nem újdonság, minden hozzáértő ember évek óta tudja ezt. Most talán eljött az ideje a cselekvésnek. Sajnos a kormány a lehető legrosszabb forgatókönyvet választotta. Azokat a bankokat akarja sarcolni akik majd a kilábalásban az alacsony forintkamaton hitelezhetnék a gazdaságot és ők maguk is profitot termelve hozzájárulnának a GDP növekedéséhez és a munkanélküliség csökkentéséhez. A beáramló külföldi működőtőke szempontjából a gyenge forint olcsó munkaerőt és olcsó helyi erőforrásokat jelent.

Akkor mi a megoldás? Patthelyzet? Nem egészen. Az előbb említett folyó fizetési mérleg növekedése segíthet ki a bajból. 2008-ban a Lehman csődjénél a legnagyobb baj az volt, hogy nem volt elegendő devizatartalékunk a forint megvédésére. Kb 17 md EUR volt akkor, most az IMF hitellel ennek duplája kb 35 md EUR van. Ebből kb 3-5 md eurót kellene beáldozni a devizahitelesek megmentésére. Nem fájna annyira, mint most a bankokat tönkretenni és ugyanezt kifizetni 3-4 év múlva. Gyakorlatilag IMF hitelből mentenénk a devizahiteleseket. De akkor mindenkit! Nincs kivétel. Megszabadulni minden árfolyamkockázattól. A fizetési mérleg többlete hamar befoltozná a 3-5 md EUR devizatartalékot.

Ez nem kivitelezhetetlen, és nem fájna egyből, lehetne mellé némi populista szöveget kreálni, és öntömjénezni. Így az adófizetők nem vennék észre hogy tulajdonképpen a saját pénzükből saját magukat mentik meg.

 

3 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr283234059

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem szándékolt következmény = Elkövető nélküli hazaárulás 2011.09.18. 21:49:33

A közgazdaságtan fejlődött egy kicsit a kamatszedés tilalma és a templomi pénzváltók felrugdosása óta. Kár, hogy páran még mindig középkori módszerekkel próbálkoznak. A vezérünk jogász, nem közgazdász, ezt ő is megmondta. Innen ered az a reflex, ...

Trackback: Országvédelem: mennyivel lesz kevesebb? 2011.09.18. 15:26:01

Közzéteszünk egy gyorskalkulációt, ami a Matolcsy-féle bejelentés jövedelmünkre gyakorolt hatásait mutatja be. A táblázatban a 2010-től kezdődően adott nettó jövedelem mellett az egyes jövedelemsávokban látható, milyen adóterhelés változás következett ...

Trackback: Országvédelem: mennyivel lesz kevesebb? 2011.09.18. 15:26:01

Közzéteszünk egy gyorskalkulációt, ami a Matolcsy-féle bejelentés jövedelmünkre gyakorolt hatásait mutatja be. A táblázatban a 2010-től kezdődően adott nettó jövedelem mellett az egyes jövedelemsávokban látható, milyen adóterhelés változás következett ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2011.09.19. 21:26:38

Végre egy írás, amelyi legalább érzékelteti, hogy milyen következményekkel jár a külső, devizában való eladósodottság.

Politikai Ateista · http://sorkoz.blog.hu 2011.09.20. 02:55:28

A currency war valóban létező jelenség, a lényege nagy vonalakban arról szól amit leírtál.

Az USA olaj terén nem áll valami jól, de mivel dollárban fizetnek érte az infláció nem okoz komoly problémát, ezen kívül az USA teljes egészében dollárban van eladósodva.

A HUF inflálása érdekes elképzelés, de néhány apróságot kifelejtettél.

Csak a lakáscélra felvett devizahiteleket fizettetnéd ki az állammal, vagy a többit is? Gondolok itt a szabadfelhasználású jelzáloghitelekre, autó, áruhitelekre, nem is beszélve arról, hogy az önkormányzatok túlnyomó többsége is devizában van eladósodva. Sőt az IMF sem forintban folyósít.

A másik problémám az, hogy szerintem Magyarország egyáltalán nem nevezhető exportorientált országnak.

Az export csak a kereskedelmi mérleg egyik oldala, Magyarország rengeteg dolgot importál is, és ezekért devizában kell fizetni. Ha forint értéke jelentős mértékben csökkenne akkor ezeknek az ásványkincseknek, és termékeknek jelentős mértékben emelkedne az ára. Például kőolaj -üzemanyagok, földgáz- fűtés, de még sorolhatnám sajnos nagyon hosszú a lista. Ezt mindenki azonnal megérezné. Az áremelkedések miatt gyors ütemben csökkenne az életszínvonal, a versenyképesség, és az export növekedése csak hosszú távon javítana a helyzeten, ha sikerülne elég versenyképessé éheztetni a lakosságot.

MNB kamatvágással lehetne inflálni, de az MNB nem úgy táncol ahogy a kormány fütyül, szerencse hogy néhány idióta politikus is elég a forint bedöntéséhez.

Az elöző kommentemben is nagyjából ugyanezt írtam le, de valamiért kimoderálódott.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2011.09.20. 16:12:33

Igazad van, nincs tokeletes megoldas. Az inflacio ellen meg lehet talan hatekonysag javitassal tenni az energia szektorban. A fizetesi merleg tobblet pont abbol van, hogy az import csunyan visszaesett, nem az export indult meg nagyon, de export meg mindig van legalabb. Lehet tanulmanyozni a magyar export importhanyadat, biztos eleg magas.
Az onkormanyzatok hitelet mindenkepp az allam fogja kifizetni, azt kesz tenykent kezelem, masnak nincs penze ra.
süti beállítások módosítása