HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Az IMF pénze igazából azért kell, hogy ne IMF pénzből kelljen finanszírozni az országot. Tehát nem kell IMF pénz. Pontosabban nem a pénz kell. Az kell, amiért cserébe pénzt ad az IMF. Sőt inkább az kell, amit az IMF pénzért cserébe kapunk.

Kifejtem bővebben. Jelenleg azért kell az IMF pénze, mert a kormány másfél éves gazdaságpolitikája totális csőd és fizetésképtelenség, finanszírozhatatlanság közelébe sodorta az országot, a recesszióról és a  fenntarthatatlan adósságpályáról nem beszélve. Ezt a sorozatos hibás intézkedésekkel és halva született tervekkel és koncepciótlan rögtönzéssel sikerült elérni. (Igen tudom az agytröszt megmagyarázta ma, hogy minden nagyon fasza..., szaporodunk, mint a nyulak az egykulcsos adó miatt, ami még a költségvetésnek is jót tesz, sőt még az orrodat is tisztíccsa.)

De nem maga a pénz kell. A befektető úgy gondolja, hogy akinek az IMF pénzt ad, az valami fajta fenntartható költségvetéssel és adóssággal, kész tervvel rendelkezik, és ezt az IMF szakértői, valamint az EU szakértői megvizsgálják, elfogadhatónak tartják. (Jól vagy rosszul, az más kérdés, de feltételezhetően Matolcsynál többet konyítanak hozzá.) Tehát nagy baj nem lehet az országban. Így ők is hajlandóak hitelezni. (Az kell, amiért cserébe pénzt ad az IMF, vagyis normális gazdaságpolitika)

Ez a bizalom kell nekünk. (Az kell, amit az IMF pénzért cserébe kapunk, vagyis bizalom )

Egy baj van. Az, hogy hiába kapunk EU/IMF pénzt, ha az EU és az IMF nem szigorú velünk és feltételek nélkül adja, azzal semmire sem megyünk. Legalábbis mi állampolgárok és a befektetők. A kormány jól jár, mert folytathatja tovább az ámokfutást. 

Az IMF pénznek csak akkor van értelme, ha a kormány hazazavar mindenkit akinek valaha is köze volt az elmúlt másfél év gazdaságpolitikai dilettantizmusához, és 180 fokos fordulatot vesznek a dolgok. Ebben az esetben nem fog kelleni a pénz, de megkapjuk. Jó esetben nem használjuk fel, habár fele annyiba sem kerül mint a piaci finanszírozás.

A másik eset, hogy megkapjuk, de minden marad a régiben. Ekkor nem sok jóra számíthatunk. Marad a lyukas költségvetés, a megszorítások. És az átlagbér nettójának vásárlóereje a 2000-es szint alá esik. 

Ezt érdemes átfutni:

http://egyenlito.blog.hu/2012/01/26/februari_meglepetes_hogyan_alakulnak_a_netto_berek

Nehéz kitalálni, hogy mi fog bekövetkezni. Lehet az is, hogy időt húz csak a kormány, nem lesz IMF csomag, mert sikerül eladni elég kötvényt az idei évre. Ekkor újabb piaci nyomás fogja kikényszeríteni az IMF csomagot. Az ugyanis kell a piacnak, anélkül nem ad senki egy vasat sem. Jelenleg azért adnak pénzt, mert nagy esélyt adnak egy új gazdaságpolitikára, és az IMF feltételei szerint írt jövő évi költségvetésre.

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a történelemben a legtöbb államcsőd 60 -80% közti GDP arányos államadósság rátánál történt. Ennek oka, hogy a piac akkor hajlandó tovább pénzt adni, vagyis görgetni az államadósságot, ha visszafizetésre garanciát lát. Ha egy országban nem lát garanciát az államadósság visszafizetésére a befektető, akkor ott az adósságot nem lehet tovább növelni, mert nem kapnak pénzt (és már alacsony adósságrátával is fizetésképtelenség következik be). A görögök részben emiatt vannak bajban. A befektetők hagyták az államadósságot nőni 120%-ig, mert úgy gondolták hogy eurozóna tagállam nem megy csődbe. Így hajlandóak voltak pénzt adni egyre több adósságra.

A tanmesével csak azt akartam ábrázolni, hogy nem feltétlen az államadósság a legnagyobb ellenség. Inkább a költségvetési hiány, ami újratermeli. Így a kiszámítható és fenntartható pályán lévő gazdaságpolitika sokkal nagyobb erény, mint 2% adósságcsökkenés. A dilettantizmus, a bizalom hiánya nagyobb ellenség, mint az adósság aktuális szintje.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr583874772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása