HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

A kormánytól tudjuk, hogy az ország legádázabb ellensége az államadósság. Ezt Orbán Viktor, Lázár János, Szíjjártó Péter és még a tudás legfőbb bírtokosa Matolcsy György is megmondta nekünk. Mert az államadóssággal az a baj, hogy másnak dolgozunk. Másnak fizetünk kamatokat, törlesztünk tőkét. És a magyar az nem fog másnak dolgozni! 

Más kérdés, hogy amit felvettünk hitelt, és elköltöttünk, azért mások dolgoztak, hogy nekünk adják. Őket még talán jobban zavarja, hogy a magyaroknak dolgoztak.

Az államadósság azért is rossz, mert a költségvetésben lyukat üt a kamatfizetés. A költségvetésen pedig lyukból nincs hiány mostanában. És ezen felül még azért is rossz mert azelmúltnyolcév, meragyurcsány!

Éppen ezért minden eszközzel küzdünk az államadósság csökkentése érdekében. Ami nemes cél, nem is azzal van a baj. Az államadósság elleni küzdelem célja és iránya az kéne, hogy legyen, hogy strukturális reformokkal, a költségvetési hiány leszorításával az államadósság okát szüntessük meg. Oly módon, hogy minden évben kisebb hiányt termelve, és növekedve egyre kevesebb hitelt kelljen újrafinanszírozni. Kinövekedjük a hiányt. Strukturálisan az államadósság okozóját, a túlköltekezést, és a kiadásoknál kisebb bevételeket szüntetjük meg, úgy hogy a folyamat tartós, hosszú távon fenntartható legyen. Az adósság újratermelését kell megállítani, és folyamatosan csökkenő pályára állítani. Ehhez a legjobb eszköz a gazdasági növekedés, meg némi kontrollált infláció.

A gazdasági növekedés segít elérni, hogy a bevételek növekedjenek, egyre kevesebb hitelt kelljen felvennünk külföldről. Az inflácó úgy segít, hogy reál értéken csökkenti a kifizetendő adósságunkat. Nem árt még egy egyensúlyban lévő, vagy az egyensúly irányába tartó költségvetés, hogy ne termelődjön minden évben nagyobb hiány, ami az államadósságot növeli.

Ez az adósságcsökkentés ortodox módja. Mi nem ezt követjük. 

A mi nagy bölcsességgel rendelkező kormányunk és hatalmas tudású gazdasági agytrösztjei unortodox utat választottak. Egyszeri bevételekkel - mint a nyugdíjvagyon elvétele - csökkentjük az államadósságot. Na nem mintha így nem másnak dolgoznánk. Csak épp az elmúlt 12 évben dolgoztunk másnak. Amíg a nyugdíjra tettünk félre.

Tegye fel a kezét, aki 1998-ban azért lépett be a magánnyugdíj pénztárba, hogy majd 12 év múlva egy kormány elvegye az összes megtakarítását, és az államadósságot kifizesse belőle! Gondolom Matolcsy György ezért lépett be anno. 

Lecsökkent az államadósság. Oké. hogyan tovább? A folyamat nem fentartható, hacsak nem költjük ezentúl az összes további nyugdíjpénzt adósságcsökkentésre. A hiány újratermelődik. Pár év és az összes nyugdíj megtakarításunkat hiába fizettük be a kormánynak, a hiány ugyanott tart, mint előtte. 

Nem véletlen, hogy rajtunk kívül senki nem törekszik radikális, egyszeri álmegoldásokkal történő adósságcsökkentésre. Mármint aki nem unortodox...

A legtöbb gazdasági szakember tudja, hogy van az államadósságnál nagyobb ellenség, és inkább azt igyekszik legyőzni, vagy elkerülni. Ez pedig a stagfláció. Olyan magas infláció, amely gazdasági visszaeséssel  (csökkenő GDP) és magas munkanélküliséggel párosul. Ez a legbonyolultabb helyzet, amikor nincs egyértelmű megoldás, sem monetáris, sem fiskális eszközökkel nem oldható meg egyértelműen a probléma. A magas inflációt fékezheti a kamatemelés, ami tovább lassítja a gazdasági növekedést. A növekedést beindíthatjuk költekezéssel, ami viszont növeli az inflációt. A gazdasági növekedés még ösztönözhető a pénzkínálat növelésével (quantitative easing), ez viszont inflációt eredményez, amit visszafogni nehéz a munkanélküliség növekedése és a gazdasági növekedés csökkenése nélkül. Röviden és tömören, az embereknek kevesebb pénzük lesz a gazdaság csökkenéséből kifolyóan, amit az infláció még tovább ront.

 

Ez a helyzet vár ma Magyarországra kedves Barátaim! A Gyurcsány kormány felelőtlen... és a Bajnai kormány hamis költségvetés... és amúgy is mi jobban tudjuk.

Ennél egyszerűbb problémát sem sikerült a dilettáns kormánynak megoldania. Ezt hogy fogja? Sajnos a stagflációra nincsenek diktatórikus eszközök. Polt Péternek sem elég szólni, hogy börtönbe a stagflációval!

Elég lett volna a Bajnai kormány lépéseit folytatni. Bár a szakértői kormány elnevezés ott is inkább csak reklámfogás volt, de az elképzelések és a felvázolt pálya hiteles és tartható lett volna. Javaslom, hogy reklámfogásként terjesszük a jelenlegi kormányról a dilettáns kormány szóösszetételt!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr73280893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása