HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Felesleges újra leírni, hogy a magánnyugdíj vagyont ellopták, mekkora baromság volt, mi lesz a nyugdíjasokkal, stb. Gondolom már mindenkinek világos, hogy kellett a 3000 milliárd. Az EU nem volt hajlandó belemenni a 6%-os költségvetési hiányba, Orbán pedig nem akart kiadást csökkenteni, mert beígérte az egykulcsot meg a 32. havi nyugdíjat meg a két hét alatt közbiztonságot.

Ki kellett találni, hogy honnan legyen pénz. Kitalálták a hülyeséget az eltőzsdézésről, a nyugdíjmentésről, hozták Selmeczi Kifli Gabriellát. Aki hajlandó volt elmenni papírt kitölteni, hogy a régi pénztárában marad, és megmarad a pénze, az kiírta magát a nemzeti együttműködésből. Ezekkel semmi újat nem mondok. Világos, hogy hazugság volt, kellett a pénz, ennyi.

Akkor megígérte a mi nagy tudású Gabriellánk, hogy egy éven belül mindenkinek egyéni számlája lesz. Az hol van? Valaki kérje már számon rajtuk!

Aki kicsit is ért a kötvénypiachoz, meg ahhoz hogyan finanszírozza magát az állam, az már akkor látta, hogy a kormány magával baszik ki ezzel a remek húzással. Gyakorlatilag megszüntették a nyugdíjpénztári rendszert. A pénztárak jelentős szerepet játszottak a magyar államkötvények piacán. Ugyanis a nyugdíjbefizetések nagy részét állampapírban tartották, ezzel folyamatos vásárlói voltak a magyar államadósságnak a külföldiek mellett, ami kiegyensúlyozó erővel hatott kisebb válságok idején.

Az emberek megtakarításukkal finanszírozták az államadósságot. Ez érezhető keresletet generált az állampapír piacon, így alacsonyabban tartva a hozamokat. Alacsonyabban tartották azt a hozamot, amit az állam az összes többi állampapír után is fizet. A GDP kb 50%-nak megfelelő adósságunk van forint állampapír formájában. A teljes állampapír állomány a nyugdíjpénztári portfolióban kb a GDP 5%-a volt, nagyságrendileg 1500 milliárd Ft. Emiatt az 5%-nyi kereslet miatt az állam a többi 45%-on is alacsonyabb hozamot fizetett az adósság után.

Lehet mondani, hogy az államadósság rossz. De az államadósságnak vannak kevésbé veszélyes fajtái. Az egyik legjobb fajta államadósság a saját devizában, Forintban lévő. Mert a Nemzeti Bank gyakorlatilag korlátlan mennyiségben tud Forintot nyomtatni, ha arról van szó, hogy veszélybe kerül a visszafizetés. Ezen belül is a legjobb a belső adósság, vagyis, ha az ország a saját állampolgárainak tartozik, azok finanszírozzák az országot. Ez a befektető ugyanis a legkevésbé hajlandó elhagyni az országot. 

Voltak bajok a régi rendszerrel. Esetleg a második pillérnek csak ideiglenesnek kellett volna lennie az első és a harmadik pillér között, és átmenettel eltűnnie. De a jelenlegi visszatérés a kőkorszakba. Az egyéni számlás, fedezet alapú nyugdíjrendszer jó ötlet. Mégpedig azért, mert a nyugdíjra szánt pénz tényleg megvan. Fizikailag létezik, be van fektetve, tudod, hogy mennyi van. Szemben az állami nyugdíjrendszerrel, amely csak egy ígéret. Jelenleg éppen Orbán Viktor és Matolcsy György ígérete. Nem tudom más hogy van vele, de én az ő ígéretükért egy lyukas garast nem adnék. Inkább vegyen el az elért hozamból pár százalékot egy alapkezelő, mint, hogy Kusza Szem ígéretére bízzak bármit is.

A mostani válság idején nagyon jól látszik, mennyire hiányzik a folyamatos vásárlóerő az állampapírok piacáról. Jó néhány sikertelen aukció volt, és a hozamok rakétaként emelkednek amikor nincs vevő a piacon a papírjainkra.

Sajnos amit Orbánék csináltak, azt már nem lehet visszacsinálni. Új nyugdíjrendszert kéne létrehozni. Erősíteni kell a harmadik pillért. Adókedvezménnyel kell ösztönözni az embereket, hogy nyugdíjmegtakarításra fordítsák a pénzüket. Neaggyisten a bruttó fizetésükből adómentesen fizethessenek be a pénztárba. Támogatni kellene, hogy a munkaadók fizethessenek mindenféle járulék nélkül a munkavállalóik nyugdíjpénztárába. A cafeteria befizetés nem volt rossz irány, csak sokkal agresszívebben kellene, és sokkal nagyobb összeghatárig.

Orbán jól látta, hogy az embereknek sok megtakarítása van, és az istennek sem akarják elkölteni, és felpörgetni a gazdaságot, ezért lehetővé kell tenni számukra, hogy tudjanak államkötvényt venni közvetlenül. Ez még egy szeptemberben elhangzott mondat volt. Jó, az tökéletesen biztos, hogy nem Orbán látta ezt be, mert neki lila fingja nincs a pénzpiacokról, de legalább valaki megsúgta neki. Egyébként most is lehet közvetlenül az államtól kötvényt vásárolni, de ezzel a tudással már biztos nem akarták terhelni őfelségét.

Az emberek nem fognak kötvényt venni önszántukból. Egyrészt, mert az átlagember Orbán Viktor szintű tudással rendelkezik a kötvényekről, másrészt mert senki nem bízik az államban a nyugdíjvagyon ellopása után. Ezért lenne jó, ha nyugdíjcélú befektetéseket, konkrétan egy erős pénztári rendszer kiépítését támogatná az állam. Rengeteg pénz parkol a bankokban. A megtakarításokból nyugdíjpénztárakba történő átcsoportosítást ösztönözni kellene. Ebből a pénzből a pénztárak vehetnének állampapírt. Persze a pénztárak működését is szigorúbban kell szabályozni, de ezt már a nyugdíjvédelmi kamuprogramban megtették.

20 éves lépésekre lebontott, számításokkal alátámasztott program kell, hogyan állunk át az első pillérről a harmadik pillérre. Nincs abban vita, hogy a kormány is tudja, hogy amit a nyugdíjrendszerrel csináltak az rakás szar, és fenntarthatatlan. Esetleg Matolcsy tudja megálmodni Magyarország népességének, és adófizetőinek évi 15%-os növekedését.

Nem állami nyugdíjasokat kell gyártani. Mert most azt gyártott az állam, jó 3 milliót. Öngondoskodó embereket kell gyártani, saját megtakarításukból, létező pénzből megélő nyugdíjasokat. Akinek 30-40 év ledolgozása után nem a dilettáns Matolcsy György ígéretére kell alapoznia a hátralévő 15-20 évét, hanem arra hogy tudja, hogy van a számláján 70 millió Forint, amit félretett magának. És ha még mindezzel az államadósságot - amit pl. Matolcsy György kreál - finanszírozza, hát annál jobb.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr773454347

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságos üzletindítás 2011.12.14. 06:50:30

Válságos üzletindítás avagy lehet-e „biztosra” menni ma?   Az üzlet szempontjából, mindig van bizonytalan időszak, bizonytalansági tényező. Egy nehéz gazdaság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása