HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Rengeteg forgatókönyv lehetséges a közeljövőben az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban. Török Gábor is felvázolt blogjában néhány forgatókönyvet. Én is megpróbálok egy saját magyarázatot adni arra mi történik, illetve mi fog történni.

Az jól látszik, hogy gazdaságpolitika, mint olyan nem létezett az elmúlt másfél évben. A döntések hátterében hatalmi politikai indokok álltak, persze muszáj nyakon önteni néha egy kis gazdaságpolitikai mázzal, de attól az még nem lesz az. Senki nem gondolhatja, hogy az egykulcsos adó nem politikai ígéret hanem valós gazdasági indokok miatt kell, és emiatt kell az Alkotmányban rögzíteni. Mint ahogy a végtörlesztés is egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a GDP csökkenő pályára álljon, de népszerű ígéret volt és több kár lett belőle, mint haszon.

Ahogy eddig is felülírt mindent a hatalom bebetonozására való törekvés, ezentúl is felül fog írni minden racionális érvet.

Ezért megyünk szembe az Unióval és az IMF-fel is bármi áron. Ezért fogunk még hónapokig nyűglődni a megállapodással. Hogy miért kell az IMF csomag? Nem azért, mert a pénzre amúgy szükségünk lenne. Ha a jelenlegi kormány nem lett volna, nem hozta volna meg azokat a dilettáns intézkedéseket, amelyeket meghozott, semmi szükség nem lenne rá. Ezeknek az intézkedéseknek egyenes következménye a recesszión kívül a hitelvesztés. A kettő együtt pedig már sok. Egy nulla gazdasági növekedéssel rendelkező de hiteles kormány által irányított országnak nem kellene IMF hitel.

A befektetőknek kell az IMF hitel visszaállítani a hitelességet. Mert a befektető úgy gondolja, hogy az IMF nem ad idiótáknak pénzt. Egy hitelkeret feltétele számokkal bizonyított, fenntartható költségvetési és adósságpolitika. Ez a kormány lépéseivel szöges ellentétben áll. Ezért kell az IMF hitel, mert úgy az ország hitelezői látnák, hogy a kormány gazdaságpolitikája 180 fokos fordulatot vett.

Volt idő, amikor a 180 fokos fordulat önmagában is elég lett volna. 3-4 hónappal ezelőtt. De remény sem volt rá. Akkor még nem kellett volna a hitel, pedig a gazdaságpolitika ugyanígy kukába való volt, mint most.

Vajon mit akarhat az IMF? Az IMF ezt a gazdaságpolitikai fordulatot akarja. Normál esetben az IMF és az EU ezt a mindenkori kormánnyal képzeli el. A mi esetünkben viszont Matolcsy és Orbán túl messzire ment az EU, IMF, USA kioktatásában és pökhendiségben. Velük már semmilyen szín alatt nem tudja elképzelni épeszű ember az együttműködést.

A kormány nagyon jól tudja mit vár az EU és az IMF: 180 fokos fordulatot. Ezt ők nem hajlandók megtenni, ezért gyötrődünk a hitelkereten már több, mint 1 hónapja. Sajnos ez a fordulat totális arcvesztéssel járna. A kormány hazugságaira és mellébeszéléseire fény derülne, dilettantizmusa beigazolódna és az összes eddigi hangoztatott jelszava nevetségessé válna.

Ezt viszont az IMF is tudja. Erős a gyanúm, hogy inkább egy szakértői kormányt támogatnának és teljesen új alapokról kezdve tárgyalnának. 

A kérdés, vajon az EU/IMF páros lesz-e olyan határozott, hogy nem csak gazdasági érdekből, de a demokrácia és saját reputációjának védelme érdekében elmegy addig, hogy kormányváltást szab a pénz feltételéül.

És ha ezt megteszi, vajon a kormány meddig húzza még, amíg teljesen tarthatatlanná válik a helyzet, és engedni kell. Most valahol ezen a környéken járhatunk. Egyelőre még időhúzás van, de a helyzet így csak egyre rosszabb lesz. Talán valahol most láthatta be Orbán, hogy megbukott. Most kezdi kitalálni a kommunikációt erre az esetre. Kire kéne ráfogni, hogy kéne beadagolni a szavazóbázisnak, hogy nem ő a hibás.

És itt térünk vissza a bejegyzés elejéhez. Két választás van, vagy enged a nemzetközi nyomásnak és önként távozik, ezzel elveszítve a hatalmat, ami számára mindig is az egyetlen célt jelentette, vagy bevállal egy arcvesztést, hosszú hónapokig magyarázva, jól tálalva, körítést adva a dolognak, hogy kimossa magát és ne lehessen ráfogni, hogy illegitim miniszterelnök. Gyakorlailag a Gyurcsány sorsára jutás fenyegeti Orbán Viktort. Ezt pedig nem engedheti meg magának. Ez a dilemma most. Valószínűleg be fogja adni a derekát az IMF-nek és a kompromisszum az lesz, hogy Orbán marad, gazdaságpolitika változik.

Ettől még Orbán nem különbözik Gyurcsánytól. Vagyis egyvalamiben igen. Gyurcsány beismerte, hogy elkúrta, megpróbálta kijavítani aztán átadta a helyét mikor látta, hogy nem megy. Orbán ezt sosem teszi meg, mert őt kizárólag a hatalom érdekli, nem az ország.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr993523196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2012.01.08. 15:14:20

Igen jó poszt. Mi lesz itt ? Államcsőd, vagy a fidesz-képviselők egy része át fog szavazni ?

Doberdo 2012.01.12. 08:20:08

Az EU tegnapi összehangolt lépése alapján lassan kialakul az Orbán elleni forgatókönyv.
Most a kohéziós alapok tervezett megvonásával
kívánja a Unió elérni, hogy a realista jobb
oldal otthagyja Orbánt és felsorakozzon az "értelmesebb pártok" mellé a parlamentben is.
Ezzel elérhetőnek látszik, hogy hatályon kívül helyezzenek sok az Eu-nak most kellemetlen törvényt. Személyileg O.V-t rákényszerítik, hogy Vona Gáborral versenyezzen a széljobb feletti primátus megszerzéséért.
süti beállítások módosítása