HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Nem, nem! Nem lehet nevén nevezni a dolgot. Próbáljuk elkerülni azt a bizonyos szót. A "tudod mit". Vagy esetleg az "amiről nem beszélünk"-öt. Mint a Harry Potterben, akiről nem beszélünk. A szótárban az M betűnél kell keresni.

És ha már szótárnál tartunk. A világ legismertebb és leglátogatottabb online szótára a Meriamm-Webster oldalán, 2010-ben a legtöbbet keresett szó a következő: Austerity. Mellesleg a 3. legtobbet keresett a "moratorium" szó. Nálunk is népszerű ez a két szó, csak az elsőről nem beszélünk. Érdemes kikeresni a szótárban. A jelentése: Megszorítás. Definíciója a Wikipédia szerint: "In economics, austerity is a policy of deficit-cutting, lower spending and reduction of the benefits provided... Austerity policies are often used by governments to reduce their deficit.. while sometimes coupled with increases in taxes..."

Azaz a megszorítás olyan intézkedéseket jelent, amelyek a költségvetési hiány csökkentését célozzák, az állami költekezés és a különböző juttatások visszafogásával. A megszorító intézkedések néha együtt járnak az adók emelésével. Hát nálunk erről szó sincs szerencsére, Matolcsy György olvasatában. Úgyhogy inkább átfogalmazom:

Nincs megszorítás, csak szorul állnak a dolgok! Az Országvédelmi Terv mellé kaptunk egy megszomorító csomagot.

Nincs baj azzal, hogy megszorítunk. Minden gazdasághoz értő ember számára napnál világosabb lassan egy éve, hogy megszorítások jönnek. Tisztelet a kivételnek...     

Ez nem most lett elbaszorintva, hanem a kezdetek kezdetén. Na nem kell az Ősrobbanásig visszamenni, elég csak addig, amikor Matolcsy György fejében megfogant a gondolat, hogy vegyük el a pénzt az alacsony jövedelműektől és adjuk oda a jól keresőknek. Mindezt Európában egyedülálló lángelmével és mindenkinél jobban tudással párosítottuk, és tetéztük zéró strukturális átalakítással, hogy aztán egy pénzügyi rendszert megingató, jogilag nonszensz árfolyam fixálással feltegyük a koktélcseresznyét a gőzölgő kutyaszar tetejére. És hogy stílusos legyek, az, hogy teljesen kutyaszorítóba kerültünk az jókora részben köszönhető a teljesen ötletszerű, random, mindenféle közgazdasági alapot nélkülöző, diktatúrára emlékeztető gazdasági törvénykezésnek. 

Ha ez még nem lenne elég, jön az adójóváírás és szuperbruttó eltörlése, jó adag háborús metafórával és igazságosztó szlogenekkel tálalva. Egykis elmúltnyolcévezés és Gyurcsányozás még belefér, hogy az emberek ne vegyék észre, hogy innen már nincs visszaút. Lett volna. 1 éve. De mi mindent jobban tudunk és olyan "unorthodox"-ok vagyunk hogy beszarik Európa, ha meglátja. 

Hopp, de mit látok? 4,2% inflációs cél jövőre. Valahogy nekem 3% rémlik az MNB inflációs céljaként. És 1,5% növekedés az új költségvetésben. Az ugye nem a konzervatív pálya, mint az idei tervben a 3%, hanem az optimista, mint az ideiben a 4-5%? Mert inkább csökkenés lesz ezzel a remek gazdaságpolitikával. Sebaj mert ebből a szakértőnek egyből látszik mi készül. A gazdasági növekedésre alapozott politika nem jött be, akkor most éles fordulat, kapaszkodjanak, inflációra építünk! Matolcsy rájött, hogy eddig fejjel lefelé tartotta a Gazdaságpolitika című tankönyvet. Hát borítékolható a bukta ezzel a tervvel is. A költségvetési terv akkor lesz meg amikor foci Vb-n döntőt játszunk az egységes Europai Unio csapatával, akik Magyarországra disszidálnak a meccs után. 

A számok jól néztek ki papíron a Széll Kálmán tervben. Meg a jövő éviek is majd az Eső Károly tervben, csak Matolcsy nem jött rá, hogy ami tervgazdaságban működni látszott, az még látszani sem látszik működni most. A számokkal nincs jó barátságban, ez kiderül többször is.

Valahogy meg kéne állítani az ámokfutást, de alighanem mire odaérünk, hogy erre valakinek lehetősége nyílik, addigra a kampányszlogen ez lesz: "Jobban éltünk akkor, amikor rosszabbul éltünk, mint 4 éve!"

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szpokember.blog.hu/api/trackback/id/tr303233034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2011.09.19. 21:25:22

Na most értettem meg a dolgot. A megszorítás a kiadások csökkentését jelenti. Ha tehát nem a kiadásokat csökkentik, hanem az adókat emelik, az nem megszorítás. Csak a helyes definíció kérdése minden.

Gerardus A. Lodewijk 2011.09.19. 21:26:50

Ha azt mondjuk, hogy a megszorítás kiadáscökkentést jelent, akkor az adóemelés nem megszorítás, tehát a kormány nem tervez megszorítást.
Omnes definitio periculosa est.
süti beállítások módosítása