HTML

Szpókember

Politikai és gazdasági kérdések Szpókembertől. Szpókember a Facebookon

Friss topikok

  • KovA: @Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "mert a szabadsagod vegeter ott, ahol az enyem kezdo... (2012.12.04. 14:01) Önállóan leszünk senkik
  • Pernahajder Viktor: Nem is értem a sok ember aki jól járt az egykulcsossal, miért nem tolong és költekezik a Bricostor... (2012.11.17. 13:32) Eladni a szart bonbonként
  • Zus: @kovi1970: a tőlem idézett első mondatod Amerikában általában megállja a helyét. Nixi-Dixi volt az... (2012.10.20. 10:27) Leélni egy életet közpénzen
  • empatikus pszichopata: Érdekes:DDDD Hol a sok harcos kommentelő? Csak nem úgy van az, hogy nem tudnak cáfolni?:DDDD (2012.03.28. 17:00) Sikereink
  • Hohó60: @Könnyen elkaptuk, uram!: "Az nem gond, hogy OV nem ült le tárgyalni velük?" Ezt honnan veszed... (2012.03.23. 17:46) Ha mindenhol Orbán lenne

Linkblog

Szólj hozzá!

"Míg eddig 50 ezer ember mindenféle teher nélkül léphetett be a felsőoktatásba, addig ezentúl akár 100 ezer ember is beléphet majd úgy, hogy az abban a pillanatban egyetlen fillérjébe sem kerül". Ezt Giró-Szász András mondta. Ennél nagyobb faszságot ritkán hall az ember. Még ehhez hozzátette: "a jelenlegi rendszer semmiben nem ösztönözte a hallgatókat az egyetem, főiskola elvégzésére."
Az eladósodás majd ösztönözni fog. Nem tudom ki hogy van vele, de az én ismerőseim többnyire ösztönözve voltak arra, hogy elvégezzék az egyetemet. Mert munkát szerettek volna kapni. Ez talán elég ösztönző erő.

Már megszokhattuk, hogy Giró-Szász minden nap segget csinál a szájából. Ez egy fogadás része lehet Matolcsy és közte, hogy ki mer nagyobb faszságot mondani. Matolcsy már egy rekesz sörrel vezet, de Giró-Szász sem tehetségtelen. Valahogy úgy tudom elképzelni, hogy figyelj Gyuri, fogadjunk nem mered azt mondani hogy vége a válságnak. Erre Gyuri rákontráz, hogy két sörbe, hogy a CNN-en bemondom. És még rádob pár hülyeséget, megvan három sör is. Figyelj Bandi, fogadjunk nem mered azt nyilatkozni, hogy a tandíjas felsőoktatás jobb mint az, ha nincs taníj, két sör, ha a szociális népszavazásra is utalsz, amiben a tandíj ellen tiltakoztunk. Sajnos az nem lett meg, úgyhogy ez most csak egy sört ér.

Egy kis számolással, ami biztos nem pontos, ki lehet számolni mi következik az 50 ezer tandíjmentes és a 10 ezer tandíj mentes hely közti különbségből. 40 ezer diák, ami 40 ezer diákhitel lehet. Azt ugyanis annak is megéri felvenni, akinek van pénze tandíjra, és a pénzt meg inkább bankba rakni.

A hírek alapján az átlagos tandíj havi 16 ezer Ft. Ez évente 192 ezer Ft. Ez kamatok és infláció nélkül 960 000 Ft egy ötéves egyetemnél. Évi 3% inflációval 1 040 000Ft. Egyszerűsítsünk 1 millióra. 40 ezer diáknál ez 40 milliárd forint. Ha ötvenezren szeretnének továbbra is felsőoktatásban tanulni, akkor ez ennyi adósságot jelent. A jövőben minden évben az egyetemről kikerülő fiatalok 40 milliárd forint adóssággal kezdik meg életüket.

Én a Békemenet helyében szerveznék egy szociális népszavazást, a 13. havi tandíj bevezetésére. Úgy még több motiváció lenne elvégezni az egyetemet, még jobb lenne az országnak.

Szólj hozzá!

Az LMP egyik fele rendesen félreértelmezi a saját helyét, erejét, szavazóbázisát. Komolyan úgy gondolják, hogy 2010-ben a zöld faszságokra meg a kormányzóképes szakértelmükre szavaztunk, és nem pedig arra, hogy ők nem Gyurcsány és nem is a felcsúti Napóleon. Azt gondolják, hogy önállóan, saját programjukra alapozva és ökopártként (az meg mi a tököm?) is van szavazóbázisuk, léteznek, mint LMP. Hát nem. Arra szavaztunk, hogy jöjjön valaki, aki nem az elmúlt 20 év  elhasznált embereiből áll. Az LMP, mint harmadik pólus nem létezik, a NemMSZPésNemFidesz az létezik, de az LMP nem. Vannak értelmes emberek ott, akik jó dolgokat képviselnek, és akikre szavazna az ember másik pártban is. Ők fognak most elmenni az LMP-ből, és az ő szavazóik. Olyan nem létezik, hogy LMP szavazó, olyan létezik hogy 2010-be a töke televolt az MSZP-vel és rühellte Orbánt szavazó. Itt lett volna az esély, hogy a civil szerveződés szintjén túllépjenek, és náluk nagyobb erők támogatásával (értsd pénzével) valamit megvalósítsanak abból, amit akartak 2 éve. Nem tudok olyan indokot, ami miatt szavazna most rájuk valaki, csak önmagukért. A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem magasztos céljait üti a váltsuk le ezt a buzibandát bármi áron cél. Amihez az LMP nem tud hozzájárulni. Ennyi volt bennük, 2 év, viszont látásra!
Karácsony Gergely és Jávor Benedek, az elméleti LMP szavazókat gond nélkül tudja az Együtt 2014 mögé magával vinni, ha továbbra is azt képviselik, amit eddig. Az értékrend az embereken múlik, és semmi köze ahhoz, hogy LMP nevű formációban vagy máshogy sikerül diktatúrát felszámolni, Közgépet eltakarítani vagy Matolcsyt elmegyógyintézetbe küldeni.
Az LMP maradék része meg önállóskodhat ahogy akar, elhaladnak mellettük az események. könnyen elképzelhető, hogy 2014-re már a szavazólapon sem lesznek.

181 komment · 7 trackback

Konszolidáltuk az ország gazdasági helyzetét és papírunk is van róla. Ezt mondja Matolcsy György. Megpróbálja az elmúlt két év balfaszkodását sikertörténetként eladni Orbán Viktor. Nincsenek megszorítások. Jövőre olyan fordulat lesz, beszartok, idén is csak technikai recesszió van és csak a pénzvilág kalózai rontják a mutatóinkat.
6% felett az infláció,1,5%-ot csökkent a GDP. Elbasztak 3000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyont és még így is 1300 milliárd forinttal nőtt az adósság. Kivégezték a bankokat, a befektetések soha nem látott mélységbe estek. Mindenki rosszul jár, aki a az átlagbér alatt keres.
A nemzetgazdasági miniszternek minden megszólalása közröhej tárgya, mindeközben megróbálja a szart, amit előállított bonbonként eladni. Köszönjük, nem kérünk belőle! Viszont van, aki örömmel megveszi tőle, szépen elmajszolgatja a marék szart, és aztán szaros szájjal mosolyogva kínálja nekünk is. Itt nem csak Giró-Szászról, Szíjjártóról van szó, vagy bármelyik fideszes képviselőről, hanem a birkamenet résztvevőiről is, amint kiabálják, hogy "Fogyasszátok a szart, ami nem is szar hanem bonbon, vegyetek ti is, nekünk nagyon ízlik!"
Köszönjük, nem kérünk belőle. Inkább ennék egy kis pogácsát Hódmezővásárhelyen, ami az ország legjobban eladósodott városa, Lázár Jánosnak köszönhetően, de most majd az egész ország fizetheti az adójából, az állami adósságátvállalásnak köszönhetően. Jaj nem is, mert a legjobban az 5. kerület van eladósodva, aminek a polgármestere Rogán Antal épp most kapott kitüntetést a közpénzek felhasználásában szerzett elévülhetetlen érdemeiért.
Csomagolok nekik egy kis szart szaloncukorpapírba és aggassák fel karácsonykor a fára, sok szeretettel!

54 komment · 2 trackback

Valószínűleg sok ember fog magára ismerni most, egy csomó naiv ember, mint én.

Bajnai Gordon színre lépése kapcsán elgondolkodik az ember, hogy mi az ami miatt az ő miniszterelnökségére nem szélsőséges érzésekkel gondolunk vissza. Függetlenül persze a miniszterelnöksége előtti dolgaitól. Talán azért, mert egyszerűen nem kúrta el. Lehet hogy nem alakított nagyot, de el nem kúrta. És ez már elég. Ott van Gyurcsány, elkúrta, Orbán, Matolcsy, elkúrták, Medgyessy Péter úgyszintén, lehet még sorolni. Bajnai eddig az egyetlen miniszterelnök, akit valami megakadályozott az elkúrásban, ez pedig az hogy nem kellett az újraválasztásban gondolkodnia. Rendet rakott, azt ment. (Ide majd jönnek a kommentek, hogy nem rakott rendet. Ha sok időm lenne egy 8-10 ábrával szemléltetném, hogy de. Legalábbis Gyurcsányhoz, és a mostani Orbán dilettantizmushoz képest igen, két hullámvölgy között Bajnai volt a tetőpont.)

Én tudnék szavazni olyanra aki azt mondja, hogy na én most rendet baszok itt azt jónapot. Leszarom, hogy újraválasztanak-e 2018-ban. Nem abból élek, hogy politikus vagyok, és segget kell csinálnom a számból folyamatosan, hogy valahogy ezt a hátralévő 20 évemet kihúzzam hatalmon vagy legalábbis a Parlamentben. Leszarom.
Megválasztotok, áthúzom az Alaptörvényt piros filccel, kukába a médiahatóságot, vizsgálóbizottság a Közgép ügyletekre, befejezem ezt az állandó szabadságharcosdit, nyugi lesz, nincs itt semmiféle ellenség meg pénztőke meg tököm. Jöjjön a pénz külföldről, adjanak munkát a magyaroknak. Egy Tesco dolgozót nem hallottam még anyázni, hogy külföldi pénzt visz haza hóvégén, inkább ne lenne munkája, de magyar segélyen élhetne. Az IMF adhat pénzt, az ő pénze semmivel sem szarabb, mint akármelyik amerikai befektetőé. Legfeljebb olcsóbb, és Simicskáéknak nem engedi kilapátolni a fél országot, azt még túléljük. Nem szándékozom szétlopni az országot, mert mi értelme a szemétdombon uralkodni. Inkább leszek átlagember egy normális országban.

Valamiért a Fideszes képviselők, akik szorgalmasan nyomják a gombot bármire, de fingjuk nincs semmiről (elég megnézni a képviselőkkel készített hvg vagy index interjúkat) azt gondolják, hogyha szétbasszák az országot, akkor csak az ország MSZPs felét basszák szét. Valamilyen Orbán Viktor mágikus erejéből következő természetes szelekcióval a Fidesz szavazók kiválogatódnak, és nekik nem lesz fos az ország, 1 méteres körzetükben megszűnik a recesszió, és az infláció. 
Valahogy azt gondolja az átlag Fidesz képviselő, hogy csak az MSZP szavazók gyerekeinek a jövőjét teszik tönkre a nyugdíjállamosítással és a felsőoktatás szétverésével. Az ő gyereke nem abban az országban fog élni, hanem egy másik dimenzióban, pusztán azért, mert Orbán személyes pökhendisége és gyűlölete az ellenzékre irányul, ezért mindenki más kívül esik az elkúrás hatáskörén. Az ő országuk nem lesz szarabb, csak az ellenzék országa. És ebben a hitben nyomják is a gombot ész nélkül.

Hát inkább nem kell, hogy megválasszatok négy év múlva, ha ez az ára. Leszarom. Én rendet baszok, azt meglátjuk, ha rend lesz nekem már jó. Hogy közben nem lesz szabadságharc meg turul meg agymosás, anélkül még elleszünk.

Szólj hozzá!

Orbán Viktor önfenntartó felsőoktatást akar. Az állam vonuljon ki a felsőoktatásból. Nyád! Az egészségügyből ne vonuljon ki? Az oktatás és a gazdasági növekedés közti kapcsolatról tonnaszámra találhatóak tanulmányok. Az állam nem kíván részt venni az állampolgárok felsőoktatásában? Mi a tököm? Legyen mindenki szakmunkás? A FIDESZ célja úgy látszik ez. Vagy legyen mindenki hülye, csak írja az ikszet a FIDESZ mellé szavazáskor, és kész?
És mindezt olyanok mondják, akik közpénzből tanultak. Orbán, Hoffman, Rogán, Matolcsy, Lázár meg a többi fasz mind mind közpénzen tanult. Sőt nem csak hogy közpénzen tanultak, de az egész életüket közpénzből élték le.
Közpénzből jártak óvodába, általános iskolába, közpénzből középiskolába, közpénzből tanultak egyetemen, közpénzből jártak külföldön tanulmányaik alatt. Közpénzből voltak orvosnál, kórházban, szemésznél. Felsőoktatási tanulmányaik után soha egy percet nem végeztek értékteremtő munkát, nem töltöttek el egy napot sem a reálgazdaságban, soha nem volt számon kérhető munkájuk, aminek nem teljesítése esetén páros lábbal picsán rúgták volna őket. Politikusként, polgármesteri táskahordozóként, önkormányzati, vagy parlamenti közpénzből fizetett munkák sorát végezték egész életükben. Most is közpénz a fizetésük, a kocsijuk, a lakhatási támogatásuk, az összes kiváltságuk. Adófizetők tucatjai dolgoztak azért évtizedeken át, hogy ők közpénzből elpolitizálgassanak egész életükben. Világ életükben mások által befizetett adóból éltek. Mások által befizetett adóból írattak ki szociális népszavazást ellenzékben a tandíj és a vizitdíj ellen. És most majd megszavazzák, hogy az "  egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást." És akinek nincs pénze, csak tehetséges? "Egy rendkívül kedvezményes diákhitellel elérhető, hogy idővel mindenki vállalni tudja saját tanulmányának költségeit."
Anyádnak nem kéne kedvezményes hitel? Hogy már mikor megszületsz adóssággal kezdd az életed. 2012-ben már a felsőoktatás is luxus lett, hogy csak a kiváltságosok, pénzzel tudjanak bekerülni? 
Birkamenet 23-án, remélem ezért is tüntettek majd!

103 komment

Jó pár kérdés felmerül a mai Orbán videó kapcsán. Például, hogy az IMF sürgönyt küldött-e Sárvárra, és ott döbbentek rá a frakciótagok, hogy milyen feltételeket kér tőlünk a hitelért cserébe? Hol kéri az IMF azokat a dolgokat, amikre Orbán hivatkozik? Pl nyugdíjkorhatár emelés, nyugdíjcsökkentés, pénzjuttatás a bankszférának. Vagy az IMF június 25-i levelében, amit az index.hu elolvasott (http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/06/imf_level/) vagy közben titokban itt járt az IMF küldöttség a héten, csak nem tudtunk róla, és tollba mondta Selmeczi Gabriellának. 

Nagyon úgy tűnik, hogy Habony Árpád mostanában csúnyán elszámolja magát. Az Azerbajdzsáni ügy kommunikációja is egy hatalmas FAIL, és most ez. Megpróbálja Orbán Viktor személyesen hazudni a frakciótagoknak és a Facebookozó rajongótábornak, hogy az IMF milyen teljesíthetetlen követeléseket támaszt. De hiba csúszik a rendszerbe és kiszivárog, lehozza a Bloomberg, szétütik a forintot, és ezután az index még megtalálja a titkos levelet is.

Kíváncsi volnék az IMF kommentjére, ha konkrétan megkérdeznénk tőle, hogy Orbán Viktor igazat mond-e a feltételekkel kapcsolatban.

Tegyük fel, hogy mondjuk nem csúszott volna félre a dolog. Június 25. több mint két hónapja volt. Most hasított a felismerés pont ma Orbánba, hogy ez így nem szolgálja Magyarország érdekeit? Vagy esetleg most kezdődik az őszi fejezet a szappanoperában? Be kell adni az embereknek, hogy az IMF a köcsög. A költségvetés lyukas, valamivel be kell tömni, ezt talán még Matolcsy is ki tudja következtetni amikor a bevétel oldalon alacsonyabb számot lát ( a tündérmeséből vett számokat kivonva), mint a kiadás oldalon.

Két napja még egymást taposva mondták Cséfalvay, Varga és Rogán, hogy itt bizony ősz végére megállapodás lesz, szeptemberben folytatódnak a tárgyalások. Ezek szerint az IMF tényleg sürgönyt küldött Sárvárra, vagy hazudtak.

Miért pont ma? Orbán már pár napja ujjongott, hogy az ECB kötvényvásárlási programot indít. Ezt pont ma jelentette be délután. Ezenkívül még az ÁKK is rásózott egy 70 milliárdnyi kötvényt reggel a befektetőkre. Majd délután Orbán bejelenti hogy az IMF feltételei amelyek a médiában olvashatóak elfogadhatatlanok. Úgy gondolhatta, hogy nem okoz vele sok kárt, majd úgyis visszakozunk pár hét alatt, és ez pont jó lesz a nemzet megmentője szerephez.

Rögtön hozzá is tette, hogy egy alternatív javaslatot dolgoz ki a napokban a kormány az IMF-nek. Amit mellesleg amúgy is meg kéne tenni. Két okból. Nem alternatív a javaslat, hanem az egyetlen, mivel másik nincs. A másik ok pedig, hogy az IMF nem követel, hanem a kormánytól várja a javaslatot arra, hogy az általa felállított célokat hogyan szeretné elérni.

Kíváncsian várom az alternatív javaslatot.

Szólj hozzá!

Majdnem sírtam, amikor Schmitt Pál elmondta megható beszédét. Na jó nem, hanem majdnem beszartam a röhögéstől, hogy megint végig hazudta az egészet. Most őszintén, mit nem ért? Másolt vagy nem? Igen. Talán az ő dolgozatát másolták? Nem. Öt helyről összemásolt mindent saját gondolat nélkül? Igen. Ez doktori disszertáció? Nem. Hazudott róla? Igen. Ha jól emlékszem a saját gondolatairól beszélt egy rádió interjúban. 30-35 oldalról. Ebből mennyi igaz? Nulla. 

Az opponensek a hibásak amikor nem vették észre, hogy az egyetlen példányban Lausanne-ban meglévő Georgiev munkát nem olvasták? Na nehogymár? 20 éve, honnét?

Köztársasági elnök off. Eddig jó. Most a miniszterelnök jön.

 

Szólj hozzá!

A cím  olyan szempontból félreérthető, hogy nem konkrétan Schmitt Pálra utal. Kicsit unalmas már a smittezés, de azért pár dologra rávilágít ez az ügy. 

Először is tegye fel a kezét, aki szeretné ha egy csaló (tolvaj?), aki aztán ezt letagadja plusz még hazudik is, élete végéig az adónkból fizetést, sofőrt és egyéb juttatásokat kapjon!

Nyilvánvalóan szimbolikus az, ha a mi nagy tekintélyű köztársasági elnökünk lemond. Nem csak őt minősíti. Róla eddig is az volt a vélemény, hogy egy szélkakas. A mostani ügy tökéletes lenyomata a FIDESZ rendszernek. Orbán Viktor kiválasztja a legalkalmasabb (értsd legalkalmatlanabb) embert egy posztra, kinevezi, és az ő személyes védelme alatt áll.

Orbán Viktorral kell konzultálni, hogyan védje meg az egyetem rektora az egyetem egyik volt diákját a plágium vádjától és leégéstől! Mi köze ehhez a miniszterelnöknek? Miután Schmitt nyilvánvalóan hazudik, ezután a Fideszes képviselők index és hvg videókban, nyilatkozatokban kelnek Schmitt védelmére. Nem tudom hogyan néznek tükörbe otthon, azok akik a teljesen nyilvánvaló lopás és hazugság ellenére megpróbálták elsikálni az ügyet. Nem Dr. Pálgium miatt csináltak ők is bohócot magukból. Leszarják ők a nemzet tollát, a tét itt, hogy Orbán Viktor seggét kell nyalni, hiszen Schmitt Pál a törvényhozásban Orbán Viktor jobb keze ( amelyikre bábot húz, vagy amelyikkel aláír, vagy még ki tudja mit csinál az ember a jobb kezével...) És ez nem csak ebben az ügyben, hanem minden más demagóg, dilettáns ökörségben így van. Amikor egy képviselő azt nyilatkozza merő vakhitből, hogy Orbán Viktornak mindent elhisz, még azt is amit nem, vagy nem mernek a valósághoz igazodó választ adni egy riporter kérdésére, az egyértelműen a körön kívül kerüléstől való félelemmel vegyes seggnyalás. De vajon milyen ízű lehet Orbán Viktor segge? Biztos nagyon jóízű, mert sokan nyalják örömmel.

Szólj hozzá! · 2 trackback

Nebasszáfő, hogy 220! A 230 oldalból? És nem plágium! Vicceeesz bazmeg?

Nebasszáfő! 15 évig? Végig a saját számládon, és elvették mindet? Valamit félreértettél! Azt most mi a gyík lesz, akkó marad az állami nyugdíj? 

Nebasszáfő, 600 hektárt? 20 évre haszonbérbe az Orbán spanja? És a helyi gazdák meg semmit? Akkor a lokálok megszívták 20 évig?

Nebasszáfő, 60 milliárd? Stadionra? Onyáád!

Nebasszáfő, 200 ezer? Egy félév? Megy a tököm közgazdásznak!

Nebasszáfő, má 450? Egy kannával? Mert egy literé azé durva vóna!

Nebasszáfő! 47 ezer? A mútkó még nem 60 vót? 

Nebasszáfő 200 milliárd? Az ötös vagy a hatos? Jaa, a Nyerges? Annyi pénz nincs is baszod.

Nebasszáfő 2 milliárd? A Századvégnek? Nem keresnek tanácsadót?

Nebasszáfő 6%? Az odabasz. A GDP növekedés? Jaa az infláció. Má megijedtem. Matolcsyt is ezek a számok zavarták meg. 

Nebasszáfő 140 milliárd? Az EU-tól? Jaa nem megkapjuk, elveszik. A rohadt gyarmatosítók.

Nebasszáfő! Egyedül? Mindenről? A felősoktatási létszámról is, meg az IMF hitelről, a nyugdíjvagyonról meg a futballról? Hülyéskedsz? És mindenki a seggét nyalja? Melyik országban van ez?

 


 

 

Szólj hozzá!

Az előző poszt sok kommentet kapott. A komentelők többsége szakértőnek tűnik. Biztos jobban értenek ehhez nálam, ezért szeretném kérni őket, hogy tételesen cáfolják meg az alábbi állításaimat a Fidesz-kormány által elért sikerekről. A meragyurcsány elmútnyócév mondanivalójú cáfolatokat próbáljátok hanyagolni.

Az államadósság nőtt.

A munkahelyek száma csökkent.

Az ország finanszírozás költsége (állampapír hozam) nőtt.

A gazdaság növekedése lassul, idén jó esetben nem negatív a GDP növekedés.

A nyugdíjvagyont elköltötték.

Az infláció nőtt.

A forint értéke csökkent.

Az ÁFA nőtt.

Lett tandíj, a felsőoktatás drágult.

A beruházási ráta 20 éves mélységbe zuhant.

Az ország külföldi megítélése romlott, a hitelesség lenullázódott.

Az ország köztársasági elnöke bohóccá vált.

Az átlagfizetésből vagy kevesebből élők életszínvonala csökkent.

A reálbérek csökkentek.

1 komment

Megpróbáltam megfogni azt a példát, amivel a legkönnyebb megérteni, hogy mi a baj Orbán Viktorral és a Fidesszel. Amivel talán látható, hogy mi az ami, miatt a Fidesz rossz irányba viszi az országot. Sőt, a Párt gondolkodásmódja, és személyesen Orbán Viktor mentalitása az, ami nem csak egy országot, de Európát, sőt az egész világot a rossz irányba tudná vinni. Mi lenne, ha mindenhol Orbán Viktor lenne a miniszterelnök? 

Elképzeltem, mi lenne, ha mindenhol pökhendi, nacionalista, populista miniszterelnök lenne, aki minden nála nagyobb vagy őrá ható hatalmat ellenez és ellene uszít. Aki mindentől független akar lenni, mindemellett egyszemélyes irányítással saját kezében tartani amit csak lehet, és a saját elvtársainak átjátszani mindent, ami mozdítható. Államosítani ami másoké, privatizálni a haveroknak ami az államé, és mindezt örökre bebetonozni, egyedül alkotmányozni. Azt hiszem röviden össze is foglaltam a Fidesz és Orbán által képviselt értékrendet.

Németországban Orbán Angéla új alkotmányt írna, amivel minden elődjét bűnösnek kiáltja ki, bebetonozza a német adórendszert. A német nyugdíjasok megtakarítását einstandolja, és elkölti. Ezek után megmondja hogy a németek pénzéből senki nem kap. Az EU mától Németország fennhatósága alá tartozik, a német nép kiválasztott, ahogy egyszer ezt már valaki megírta... Senki ne számítson egy krajcárra sem tőlük. A magyarok meg hagyjanak fel elnyomó terveikkel, Angela Orban  felfüggeszti a kohéziós alapokat plusz az évi 500 milliárd forint agrártámogatást. A német cégek magyar beszállítóit különadóval sújtják, a Németországban tevékenykedő magyarokra válságadót rónak ki. Ezután megtiltják a németeknek a magyar termékek vásárlását, és a Magyarországra telepített gyárakat elviszik az elnyomó országból. Amikor a német média ez ellen tiltakozik bevezetik a központi hírgyártást. Kötelezik a magyar cégeket a német dolgozók bérének megemelésére különben egyéb szankciók lépnek életbe, a német bérkommandó munkába áll.

Angela Orban megkezdi az agymosást a németeken. A magyarokat teszi felelőssé a válságért. Látható is, hogy Európa miattuk rohad. A német cégek ellen kivetett különadók és a magyarok féktelen költségvetési költekezése recesszióba taszítja Németországot. Az emberek az utcára mennek és magyar zászlót égetnek. Behatolnak az IMF székházába és követelik, hogy se az EU se az IMF egy büdös vasat ne adjon ennek az elnyomó hatalomnak, ne támogassa Németország rombadöntését IMF hitellel. 

Nemzeti Ünnepen Budapestet Moszkvához hasonlítja korrupció szintjén, ezután  az egykor SS-hez a magyar hadsereget, akit összekever a Magyar Gárdával. Főműsoridőben lemegy egy beszélgetés Sárközivel aki elmondja, hogy a magyarok renitens viselkedése Európára is átterjedt, és a görög válságban tetőzött, de már a portugáloknál is felütötte a fejét a magyar métely, de ők készek harcolni ellene.

Ezután Sárközi Orbán Nikolász otthon elmondja, hogy a magyarok elköltötték a francia adófizetők pénzét a 2009-es IMF csomaggal és most újat akarnak. A franciák az utcára mennek, hogy a magyarok lépjenek ki az Unióból vagy különben Franciaország lépjen ki.

Ennek hatására Sárközi Orbán Nikolász az országban az étkeztetésben és egyéb területeken dolgozó magyar vállalatokat felszámoltatja és helyüket átveszik a francia állami vállalatok. Magyarországot a megszálló németekhez hasonlítja és elmondja miattuk tart ott az Unió, ahol tart.

Folyt köv...

 

212 komment · 5 trackback

Sokan örülnénk egy olyan párszázas ajánlatnak, mint a Századvég. Bárcsak olyan rátermett lehetnék, hogy annyi pénzért kutassak és osztogassak tanácsokat, mint az említett alapítvány. A honlapot nézegetve 16 kutatót találtam, és úgy látom néhány volt diák jó helyre került a Századvégből kikerülve. Némethnének is javasolnék egy gyorstalpalót a Századvégnél. Bár felsőfokú diplomát nem ad, de még akár fejlesztési miniszter is lehet belőle...

Kíváncsi lennék hány ember dolgozik majd meg ezért a pénzért. Idén 997 millió Forintot fognak kapni a munkájukért. Ez 83,5 millió forint havonta. Ha mind a 16 kutató ezen a megbízáson dolgozik, akkor az fejenként havi 5 millió. Kemény munka lehet. Gondolom behozza az árát. Matolcsy is azért várta 6%-ra a GDP növekedést, mert nem volt egy ilyen jó tanácsadó gárda mögötte. Most majd lesz. Fasza. Látom nem mindenhol van válság.

1 komment

Sajnos Szpókember egyéb elfoglaltságai miatt kevés posztot írt mostanában. Sok megmenteni való ország illetve úton átkelő vak nyugdíjas volt a a hónapban, akinek a segítségére kellett sietni.

És erről eszembe jut, a mi kormányunk mennyi embert mentett már meg 2 év alatt.

Először voltak a nyugdíjasok. Azután jöttek a devizahitelesek. Most pedig jönnek a megmentett munkahelyek. Az alábbi két linket érdemes elolvasni. Az egyik január másodikai poszt az idei munkanélküliségről, a másik a januári munkanélküliségi adatok. (Januárban 96 ezerrel több álláskereső volt, mint decemberben, és a jövőkép még ennél is gyászosabb. Kezd a kamu 4 órás közmunkaprogram statisztika javító hatása elkopni.)

http://szpokember.blog.hu/2012/01/02/2012_uj_slagere_a_munkanelkuliseg_lesz 

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/dramai_evkezdet_96_ezer_fovel_tobb_allaskereso.163337.html

 

Még jó hogy van országmentő terv. Milyen szar lenne anélkül. Hát még ha 47 ezer forintból sem lehetne megélni, akkor milyen szar lenne.

 

Szólj hozzá!

 " I am more worried about the return of my money than the return on my money."

És ezzel mindent elmondtam, ami mostanában a két leginkább figyelt országban, Magyarországon és Görögországban zajlik.

Szólj hozzá!

Mínusz 15 fok van Magyarországon (az előzetes -3 fokos becslésekkel ellentétben), és Európa több országában is rekord hidegek vannak. Mi lenne, ha nem lett volna globális felmelegedés az elmúlt másfél évben? -25 fok lenne. Még szerencse, hogy van üvegházhatás, és globális felmelegedés.

Ennél már csak a lokális felmelegedés segít többet. Ha az sem lenne, Magyarországon az elmúlt évben -40 fok lett volna, de jövőre is -20 legfeljebb.

A megkérdezett szakértők szerint ez az idei kemény tél kivétel, és az elmúlt nyolcvan év üvegházhatásának következménye, de a mostani üvegházhatás már biztosan segíti az időjárás jobbra fordulását. Azt is hangsúlyozták, hogy a Görögország és Olaszország felől hazánk felé áramló hideg levegő áll a hőmérséklet ilyen hirtelen csökkenése mögött és ezt nem képes ellensúlyozni a hazánk éghajlatában végbemenő sosem látott pozitív változás.

Ennek némileg ellent mond az International Meteorological Federation éves időjárás jelentése, miszerint a Magyarország éghajlata egyre inkább az említett déli országokéhoz valamint Portugáliáéhoz hasonlít, ami további lehűléssel és fagyos telekkel járhat.

Az hazai szakemberek azt ígérik, hogy az új üvegházhatás jövőre kezd hatni. 2013 után kemény pluszok jönnek, és izzadni fogunk.


Szólj hozzá!

Ez a poszt reagálás egy másik blogra és Matolcsy eszmefuttatására az egykulcsos adó hatásáról a gyermekvállalásra. 

Először egy kis reklám a Nívó blognak:

http://nivo.blog.hu/2012/01/27/nott_a_szuletesek_szama_az_egykulcsos_ado_miatt

Kár, hogy csak a 2010-es és 2011-es adatokat vizsgálja a poszt írója. Nézzük  hogy néz ki a születések száma havi bontásban 2007-től!

elveszul.jpg

A KSH adatsorából kiderül, hogy minden évben megugrik a születések száma április és július közt (ezeket a pontokat jelöltem is), utána csökken. Összességében viszont mind a népesség szám, mind a születések száma csökkenő trendben van. Ha az Orbán kormány időszakát vizsgáljuk 2010-ben 90 000 gyerek született, 2011-ben kb 87 000. Nehéz bármilyen adattal alátámasztani, hogy a jelenlegi kormány gazdaságpolitikája jó hatással van a születések számára, ugyanis 2007-ben  97 000, 2008-ban 99 000, 2009-ben 97 000 gyerek született.

A családi adókedvezmény hatására sem hinném, hogy egymásnak estek a párok. Bár jó döntésnek tartom, de mégis nehezen tudom elképzelni, hogy a gyerekvállalást valaki arra a havi tíz rugóra alapozza, amivel több marad ezentúl.

Két dologról még grafikon nélkül is biztosan tudom, hogy nőtt az egykulcsos adóval. A költségvetési hiány és a társadalmi rétegek közti különbség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 komment

Az IMF pénze igazából azért kell, hogy ne IMF pénzből kelljen finanszírozni az országot. Tehát nem kell IMF pénz. Pontosabban nem a pénz kell. Az kell, amiért cserébe pénzt ad az IMF. Sőt inkább az kell, amit az IMF pénzért cserébe kapunk.

Kifejtem bővebben. Jelenleg azért kell az IMF pénze, mert a kormány másfél éves gazdaságpolitikája totális csőd és fizetésképtelenség, finanszírozhatatlanság közelébe sodorta az országot, a recesszióról és a  fenntarthatatlan adósságpályáról nem beszélve. Ezt a sorozatos hibás intézkedésekkel és halva született tervekkel és koncepciótlan rögtönzéssel sikerült elérni. (Igen tudom az agytröszt megmagyarázta ma, hogy minden nagyon fasza..., szaporodunk, mint a nyulak az egykulcsos adó miatt, ami még a költségvetésnek is jót tesz, sőt még az orrodat is tisztíccsa.)

De nem maga a pénz kell. A befektető úgy gondolja, hogy akinek az IMF pénzt ad, az valami fajta fenntartható költségvetéssel és adóssággal, kész tervvel rendelkezik, és ezt az IMF szakértői, valamint az EU szakértői megvizsgálják, elfogadhatónak tartják. (Jól vagy rosszul, az más kérdés, de feltételezhetően Matolcsynál többet konyítanak hozzá.) Tehát nagy baj nem lehet az országban. Így ők is hajlandóak hitelezni. (Az kell, amiért cserébe pénzt ad az IMF, vagyis normális gazdaságpolitika)

Ez a bizalom kell nekünk. (Az kell, amit az IMF pénzért cserébe kapunk, vagyis bizalom )

Egy baj van. Az, hogy hiába kapunk EU/IMF pénzt, ha az EU és az IMF nem szigorú velünk és feltételek nélkül adja, azzal semmire sem megyünk. Legalábbis mi állampolgárok és a befektetők. A kormány jól jár, mert folytathatja tovább az ámokfutást. 

Az IMF pénznek csak akkor van értelme, ha a kormány hazazavar mindenkit akinek valaha is köze volt az elmúlt másfél év gazdaságpolitikai dilettantizmusához, és 180 fokos fordulatot vesznek a dolgok. Ebben az esetben nem fog kelleni a pénz, de megkapjuk. Jó esetben nem használjuk fel, habár fele annyiba sem kerül mint a piaci finanszírozás.

A másik eset, hogy megkapjuk, de minden marad a régiben. Ekkor nem sok jóra számíthatunk. Marad a lyukas költségvetés, a megszorítások. És az átlagbér nettójának vásárlóereje a 2000-es szint alá esik. 

Ezt érdemes átfutni:

http://egyenlito.blog.hu/2012/01/26/februari_meglepetes_hogyan_alakulnak_a_netto_berek

Nehéz kitalálni, hogy mi fog bekövetkezni. Lehet az is, hogy időt húz csak a kormány, nem lesz IMF csomag, mert sikerül eladni elég kötvényt az idei évre. Ekkor újabb piaci nyomás fogja kikényszeríteni az IMF csomagot. Az ugyanis kell a piacnak, anélkül nem ad senki egy vasat sem. Jelenleg azért adnak pénzt, mert nagy esélyt adnak egy új gazdaságpolitikára, és az IMF feltételei szerint írt jövő évi költségvetésre.

Csak érdekességképpen jegyzem meg, hogy a történelemben a legtöbb államcsőd 60 -80% közti GDP arányos államadósság rátánál történt. Ennek oka, hogy a piac akkor hajlandó tovább pénzt adni, vagyis görgetni az államadósságot, ha visszafizetésre garanciát lát. Ha egy országban nem lát garanciát az államadósság visszafizetésére a befektető, akkor ott az adósságot nem lehet tovább növelni, mert nem kapnak pénzt (és már alacsony adósságrátával is fizetésképtelenség következik be). A görögök részben emiatt vannak bajban. A befektetők hagyták az államadósságot nőni 120%-ig, mert úgy gondolták hogy eurozóna tagállam nem megy csődbe. Így hajlandóak voltak pénzt adni egyre több adósságra.

A tanmesével csak azt akartam ábrázolni, hogy nem feltétlen az államadósság a legnagyobb ellenség. Inkább a költségvetési hiány, ami újratermeli. Így a kiszámítható és fenntartható pályán lévő gazdaságpolitika sokkal nagyobb erény, mint 2% adósságcsökkenés. A dilettantizmus, a bizalom hiánya nagyobb ellenség, mint az adósság aktuális szintje.

 

 

Szólj hozzá!

Jól kibasztunk most az EU-val, jól megmutattuk nekik ezzel a tüntetéssel. Nem szeretnék most a helyükben lenni. Holnaptól pedig minden jobb lesz. Nem lehetne, hogy csak a szombati felvonulók viseljék a következményeit Orbán Viktor munkásságának?

Szólj hozzá!

Elképzelni nem tudom miért megy valaki az utcára ezt a kormányt megvédeni, hacsak nem butaságból, ideológiai agymosás mellékhatásaként vagy pénzért. A szombati százezer, kétszáz-kétszázötvenezer, ötszázezer, egymillió tüntető szeretné továbbra is ezt a dilettáns, szakadékba vezető kormányt hatalmon látni. Valószínűleg átgondolták honnan indult, és hová jutott az Orbán kormány másfél év alatt, és ezt tovább gondolták, és fényes jövőt vizionáltak. Én is extrapoláltam a kormány másfél évét 2014-ig.

Euró árfolyam: 2010: 265 EUR/HUF 2012: 310-325 EUR/HUF  2014: 360-380 EUR/HUF

Országkockázati felár: 2010: 188 bp, 2012: 700 bp,  2014: 1200 bp

Benzinár: 2010: 315 Ft, 2012: 425 Ft, 2014: 540 Ft

Ezen kívül mit szeretnének még a tüntetők látni: 30%-os áfát. Szeretnék, ha a magán nyugdíj megtakarításokon kívül a többi megtakarítást is államosítanák. Szeretnék, ha az ország adósságát a 2010-es 6% helyett még a mostan 10%-nál is drágábban finanszírozná, olyan 15-18% körül.

Kívánatos lenne még, hogy következő két évben legalább még egyszer de inkább kétszer a kormány az államcsőd közelébe sodorja az országot, és 3. illetve 4. IMF hitelre szoruljunk. 1 év alatt sikerült, miért ne sikerülhetne a következő 2 évben még kétszer?

A tüntetők ezenkívül követelik diploma nélküli miniszterek kinevezését, vagy legalább olyanokét, akik másolták teljes diplomájukat,  illetve ha doktori disszertációról van szó akkor minimum 95%-át.

Követelik a felsőoktatásban ingyen tanulók számának további 20-50%-os csökkentését, egyes pl. közgazdász, mérnök szakokon további 95%-os csökkentését. A tandíjak mértékét pedig még egyszer meg kell duplázni a két év alatt.

Évente rendszámtábla cserét! Mindenkinek jár legalább évente új rendszám.

Az Alkotmánybíróság teljes felszámolását. A Nemzeti Bank beolvasztását a Miniszterelnöki Hivatalba. Minden 38 év alatti bíró nyugdíjazását, és a bírók kinevezését Orbán Viktor által, függetlenül, attól, hogy ki a miniszterelnök.

Az egykulcsos adó helyett nulla kulcsosat, vagy maximum 5% adót a legtehetősebbekre. Adójóváírás helyett különadó a 200 ezer alatt keresőkre!

Évi 25%-os kötelező béremelést és 10 ezer fős bérkommandót a versenyszférában. További leépítéseket kb. évi 10-15 ezer fővel a közszférában!

Közgazdászok elbocsátását minden gazdasággal foglalkozó munkakörből, helyettük párt ideológusok beültetését.

Még két új alkotmányt amelyek a demokratikus intézményrendszert már nem tartalmazzák.

Új választási törvényt, amelyben csak a kormánypárti képviselőknek van választójoga. 1 fős parlamentet Orbán Viktorral!

Ha a felsoroltakkal idő előtt elkészül a kormány, akkor fontos lenne még egy olyan betonbunker felépítése, amely atomtámadás ellen véd. Egy szerkezet felszerelése az atombunkerre, amely a segítségével a bent tartózkodók a vízbül veszik ki a zoxigént.

Szólj hozzá!

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán kormány eddig elért eredményeit.

 

A 2010-ben örökölt több mint 7 %-os költségvetési hiányt az év végére 4,2%-ra szorítottuk le strukturális átalakítások nélkül, a magánnyugdíjpénztári befizetések átirányításával, úgy, hogy a Bajnai kormány kiadás csökkentéseit is felhasználtuk, és még év végén is 3,8%-ra hazudtuk a hiányt. a 2011-es költségvetést többlettel zártuk, úgy, hogy elloptuk a magánynyugdíjpénztári vagyont, plusz az éves befizetéseket, különben megint 7% lett volna (az egyszeri bevételektől mentes, strukturális hiányt sikerült 4,2%-ról 7%-ra visszatornáznunk), a 2012-re előrejelzett költségvetési hiány az  Európai Bizottság által visszaigazoltak szerint is 3% alatti lesz, mert még maradt némi nyugdíjpénztári vagyon, a maradó tagok befizetései és összegyűlt pénze is ellopható. 2013-ról most nem beszélnék, mert az Európai Bizottság úgy látja, hogy baj lesz, pont emiatt aktuális a túlzott deficit eljárás, de ne aggódjon senki, addigra kitalálunk még valami hajmeresztő tolvaj trükköt.

Mindemellett 2011-ben kidolgoztuk a Széll Kálmán tervet és a munkaösztönző, munkahelyteremtő (a munkanélküliek száma semmit nem változott egy év alatt, 465 ezer kb), családtámogató adórendszer átalakításában is döntő áttörést értünk el. Emellett lépéseket tettünk a lakossági devizaadósság csökkentésére úgy, hogy mindenki jól járt, aki nem szorult rá, emellett sikerült a gazdasági növekedést teljesen megölnünk, és 2011 végére megszületett a megállapodás a Kormány és a Bankszövetség között.

A pénzügyi konszolidáció további szakaszát jelzi, hogy a tegnapi kormányülésen megtárgyaltuk a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott Magyar Növekedési Tervet és az új külgazdasági stratégiát a banánokról meg a fordítókorongokról meg a többi faszságról, és arra az eredményre jutottunk, hogy ejjha, ez aztán a használható terv, remek munka. A megalapozatlan, számoktól mentes, tőlem megszokott eszmefuttatások eddig is működtek.

Példátlan gazdaságtörténeti sikernek tekintem (itt még én is elröhögöm magam, mikor ezt írom), hogy az elmúlt másfél évben a nemzetközi gyakorlatoktól eltérően, megszorítások és gazdasági visszaesés nélkül (itt a hangos röhögésre már a helyettes államtitkár is átjött az irodámba, azt hitte Schmitt Pálos montázsokat kaptam megint emailben) állította helyre az Orbán kormány Magyarország pénzügyi egyensúlyát (értsd, sikerült a nyugdíjasok jövőjének felélése mellett is minden eddiginél szarabb helyzetbe hozni az országot, és ismét IMF hitelre szorulunk). Ezt nem látni közgazdasági vakság, nem elismerni több, mint udvariatlanság, de legalábbis böszmeség.

Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek. Minden beosztottam megdícsér amikor bejövök dolgozni, hogy milyen jól nézek ma ki.

 mat2.jpg

(Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter)

UPDATE: Most szóltak át a Fejlesztési Minisztériumból, hogy Németh Lászlóné tiszta! Az ő diplomamunkájában biztosan nincsenek plágiumra utaló jelek. Remélem az én fordítókorongomat sem találják meg a Zetor műszaki leírásokban majd.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A sok idiótának, amelyik Uniós zászlót éget sajnos fingja nincs arról, hogy mi ellen tiltakozik. A gazdasági szabadságharc meg ezek a baromságok jól hangzanak a nagy magyarságtudattal rendelkezők számára. Élnék azzal a feltételezéssel, hogy az ilyenkor utcán lévő gyújtsukmegező tüntetők az alacsonyabb jövedelemmel (és intelligencia szinttel) rendelkező rétegből kerülnek ki. Kérdeznék tőlük pár dolgot, arról hogy mit ártott nekik eddig az EU.

EU NEM matrica_0_1.png

Kezdjük a legaktuálisabb témával. Mit szeretne az EU/IMF a hitelért cserébe elsőként? A jegybankról szóló törvényt és a pénzügyi stabilitási törvényt visszavonatni. Ezek közül melyik fáj húsba vágóan a zászlóégetőknek? Hazamegy az ember zászlóégetésből, és érzi, hogy nem lesz étel az asztalon, ínség jön a családra, ha nem Orbán Viktor nevezheti ki a jegybank alelnökeit, és nem építhet be újabb smittpálokat a Monetáris Tanácsba? Hát tényleg nem hagyhatjuk, hogy ebbe az EU beleszóljon. Bármibe lefogadom, hogy az ilyenkor tüntetők 95%-ának fogalma nincs róla mi a központ bank feladata és hogyan működik. De biztos a szegényeket svájcifrank hitellel kiszipolyozó bankárok ülnek ott is, fúúúúúj! 

Biztosra veszem, hogy a pénzügyi stabilitási törvényt is elolvasták gyorsan mielőtt elmentek benzit vásárolni a zászlóégetéshez. Látták, hogy az egykulcsos adó 200 évre van bebetonozva benne. Na nehogymá ebbe beleszóljon a zeu. Hát épp csak az emberek 80%-a bukik az egykulcsos adón. Csak 500 milliárdos lyukat üt minden évben a költségvetésben amit adóemeléssel, benzinár emeléssel, extra áfával, munkaadó cégek szivatásával kell előteremteni. De az is lehet, hogy a magas jövedelemmel rendelkező diplomás szakemberek tüntettek, akik ennek haszonélvezői. Lehet, hogy bankárok is együtt szidták az EU-t a tömeggel? Esetleg az a baj az EU-val, hogy nem hagyná a magánnyugdíjak államosítását. Márpedig az jó. Mert azon is a spekuláns pénztárak gazdagodtak. Inkább odaadom a 15 évi megtakarításomat egy ígéretért cserébe Orbán Viktornak, mint hogy a pénztárakban dolgozók számomra ismeretlen költségeket, ismeretlen rendszerben levegyenek a pénzemből, miközben infláció felett, reálhozamot érnek el, fúúúúúj!

Ha ezekkel nincs baj, akkor az agrártámogatásokkal lehet a baj. 2011-ben az Unió 470 milliárd forinttal támogatta az ország mezőgazdaságát, ez az összes agrártámogatás 80%-a. Fúúúj!

És van még ennél is felháborítóbb! A kohéziós alapból nem átallottak 8 milliárd eurónyi, kb 2500 milliárd forintnyi támogatást adni az országnak 2007-2013 között. Mindezt úgy, hogy folyamatosan túlzott deficit eljárás alatt állunk. A rohadt kizsákmányoló EU, biztos emögött is a zsidó karvalytőke spekulációja áll, amit mi nem látunk át, de biztos átvernek minket. Fúúúúj!

Az is lehet, hogy az útlevél ellenőrzök szimpátiatüntetését is itt tartották, mert sajnos amióta EU tagország vagyunk és szabadon utazhatunk a schengeni határon belül személyigazolvánnyal, tényleg kevesebb kell belőlük. Ugyanígy tüntethettek a vámosok is, hogy visszatérjen a régi jó világ, amikor vámokkal és külön jogszabályokkal voltunk versenyképtelenek. Képzelem mennyire lesznek kelendőek a magyar termékek, mint Unión kívülről érkezők, vámokkal sújtva. Azt se feledjük, hogy az élelmiszereinkre kiadott engedélyek majd semmit nem érnek ha az Unión kívül leszünk. De emögött is valami minket, a mindenkinél különb magyarokat rabszolgasorba kényszerítő politikai trükk lehet, fúúúúj!

A legfelháborítóbb az EU/IMF párosban, hogy ésszerű gazdaságpolitikát akarnak. És meglepő módon úgy gondolják, hogy a kormány, aki képes volt 1 év alatt államcsőd közelébe juttatni az országot, nem ilyet folytat. Ezt még megfejelik azzal, hogy közel 3%-ért akarják a szar eurójukat ránk tukmálni hitelként, amikor mi a piacról is képesek vagyunk finanszírozni magunkat kiváló forintban 10%-ért. Fúúúúúj!

Ha majd lesz időm kiszámolom, hogy az árfolyam emelkedése miatt növekvő államadósság, a dillettantizmus miatt égbe szálló hozamokon való refinanszírozása mennyibe kerül az országnak. Ezt összehasonlítom a 3%-on kapott euróval történő finanszírozással. A különbözetet szétoszthatnánk adósságként a zászlóégetők és tüntetők között, hogy úgy 5000 évig minden örökösük fizesse majd.

(Az is lehet, hogy egy tüntető bekiabálta, hogy ELÉG a hazugságból, és ezt értette félre Novák Előd, és nincs itt semmiféle EU-ellenesség)

14 komment

Szükséges föltételek:

Végsőkig lolyális bármijen hatalomhoz (MSZMP tagság előnyt jelent)

Flexibilis (rendszerváltás előtti pártfunkciók, MSZP polgármesterlyelöltség, FIDESZ támogatottság előny)

Büntetett előélet (min. 4 hónap, legalább felfüggesztett büntetésről szóló jogerős ítélet)

Magyar nyelv ismerete (középfokon szóban és alapfokon írásban)

Word hejesírás lyavító program magas szintű ismerete (Alkotmány előkészítésben való alkalmazásakor szerzett gyakorlat előny)

Doktori cím (saját disszertáció előnyt jelent)

Lyelentkezni a Miniszterelnöki Hivatalhoz helyesen írott levélben, vagy Orbán Viktor Facebook oldalán lehet! Kérjük pájázatához a pozíció komolyságához illő fényképet mellékeljen!

71 komment · 7 trackback

Nem beszél hülyeséget a csávó. Tud valamit.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Rengeteg forgatókönyv lehetséges a közeljövőben az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban. Török Gábor is felvázolt blogjában néhány forgatókönyvet. Én is megpróbálok egy saját magyarázatot adni arra mi történik, illetve mi fog történni.

Az jól látszik, hogy gazdaságpolitika, mint olyan nem létezett az elmúlt másfél évben. A döntések hátterében hatalmi politikai indokok álltak, persze muszáj nyakon önteni néha egy kis gazdaságpolitikai mázzal, de attól az még nem lesz az. Senki nem gondolhatja, hogy az egykulcsos adó nem politikai ígéret hanem valós gazdasági indokok miatt kell, és emiatt kell az Alkotmányban rögzíteni. Mint ahogy a végtörlesztés is egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a GDP csökkenő pályára álljon, de népszerű ígéret volt és több kár lett belőle, mint haszon.

Ahogy eddig is felülírt mindent a hatalom bebetonozására való törekvés, ezentúl is felül fog írni minden racionális érvet.

Ezért megyünk szembe az Unióval és az IMF-fel is bármi áron. Ezért fogunk még hónapokig nyűglődni a megállapodással. Hogy miért kell az IMF csomag? Nem azért, mert a pénzre amúgy szükségünk lenne. Ha a jelenlegi kormány nem lett volna, nem hozta volna meg azokat a dilettáns intézkedéseket, amelyeket meghozott, semmi szükség nem lenne rá. Ezeknek az intézkedéseknek egyenes következménye a recesszión kívül a hitelvesztés. A kettő együtt pedig már sok. Egy nulla gazdasági növekedéssel rendelkező de hiteles kormány által irányított országnak nem kellene IMF hitel.

A befektetőknek kell az IMF hitel visszaállítani a hitelességet. Mert a befektető úgy gondolja, hogy az IMF nem ad idiótáknak pénzt. Egy hitelkeret feltétele számokkal bizonyított, fenntartható költségvetési és adósságpolitika. Ez a kormány lépéseivel szöges ellentétben áll. Ezért kell az IMF hitel, mert úgy az ország hitelezői látnák, hogy a kormány gazdaságpolitikája 180 fokos fordulatot vett.

Volt idő, amikor a 180 fokos fordulat önmagában is elég lett volna. 3-4 hónappal ezelőtt. De remény sem volt rá. Akkor még nem kellett volna a hitel, pedig a gazdaságpolitika ugyanígy kukába való volt, mint most.

Vajon mit akarhat az IMF? Az IMF ezt a gazdaságpolitikai fordulatot akarja. Normál esetben az IMF és az EU ezt a mindenkori kormánnyal képzeli el. A mi esetünkben viszont Matolcsy és Orbán túl messzire ment az EU, IMF, USA kioktatásában és pökhendiségben. Velük már semmilyen szín alatt nem tudja elképzelni épeszű ember az együttműködést.

A kormány nagyon jól tudja mit vár az EU és az IMF: 180 fokos fordulatot. Ezt ők nem hajlandók megtenni, ezért gyötrődünk a hitelkereten már több, mint 1 hónapja. Sajnos ez a fordulat totális arcvesztéssel járna. A kormány hazugságaira és mellébeszéléseire fény derülne, dilettantizmusa beigazolódna és az összes eddigi hangoztatott jelszava nevetségessé válna.

Ezt viszont az IMF is tudja. Erős a gyanúm, hogy inkább egy szakértői kormányt támogatnának és teljesen új alapokról kezdve tárgyalnának. 

A kérdés, vajon az EU/IMF páros lesz-e olyan határozott, hogy nem csak gazdasági érdekből, de a demokrácia és saját reputációjának védelme érdekében elmegy addig, hogy kormányváltást szab a pénz feltételéül.

És ha ezt megteszi, vajon a kormány meddig húzza még, amíg teljesen tarthatatlanná válik a helyzet, és engedni kell. Most valahol ezen a környéken járhatunk. Egyelőre még időhúzás van, de a helyzet így csak egyre rosszabb lesz. Talán valahol most láthatta be Orbán, hogy megbukott. Most kezdi kitalálni a kommunikációt erre az esetre. Kire kéne ráfogni, hogy kéne beadagolni a szavazóbázisnak, hogy nem ő a hibás.

És itt térünk vissza a bejegyzés elejéhez. Két választás van, vagy enged a nemzetközi nyomásnak és önként távozik, ezzel elveszítve a hatalmat, ami számára mindig is az egyetlen célt jelentette, vagy bevállal egy arcvesztést, hosszú hónapokig magyarázva, jól tálalva, körítést adva a dolognak, hogy kimossa magát és ne lehessen ráfogni, hogy illegitim miniszterelnök. Gyakorlailag a Gyurcsány sorsára jutás fenyegeti Orbán Viktort. Ezt pedig nem engedheti meg magának. Ez a dilemma most. Valószínűleg be fogja adni a derekát az IMF-nek és a kompromisszum az lesz, hogy Orbán marad, gazdaságpolitika változik.

Ettől még Orbán nem különbözik Gyurcsánytól. Vagyis egyvalamiben igen. Gyurcsány beismerte, hogy elkúrta, megpróbálta kijavítani aztán átadta a helyét mikor látta, hogy nem megy. Orbán ezt sosem teszi meg, mert őt kizárólag a hatalom érdekli, nem az ország.

2 komment